Kada tražite stan ili kuću, isplati se pregledati ponudu nekretnina iz novina.Raspitajte se prethodno kod susjeda, poznanika ili direktno u novinskoj redakciji kojim danom u tjednu izlaze oglasi za iznajmljivanje stanova -često se takvi oglasi objavljuju u vikend izdanjima.

Kada pronađete u novinama nešto što vam odgovara, morate kontaktirati iznajmljivača, odnosno prodavatelja.U oglasima koji nude nekretnine za iznajmljivanje naveden je broj telefona ili adresa e-pošte za kontakt.Ponekad su navedeni brojčani ili slovčani znakovi -takozvane šifre.Na oglas sa šifrom morate odgovoriti pisanim putem dopisom upućenim na redakciju dotičnih novina.Takav se dopis automatski prosljeđuje iznajmljivaču ili prodavatelju.Ne zaboravite navesti odgovarajući broj šifre na omotnici pisma te na samom dopisu.

Podrška Ureda za stambena pitanja

Ured za stambena pitanja vašeg grada ili općine može vam pomoći kod traženja odgovarajućeg smještaja.Često i sam Ured posreduje u ponudi iznajmljivanja nekretnina.Ako to nije slučaj, zaposlenici Ureda za stambena pitanja mogu vam pomoći tako što će vam proslijediti korisne adrese i informacije.

Angažiranje posrednika u prometu nekretnina

Možete se također koristiti i uslugama posrednika u prometu nekretninakoji za određenu proviziju pružaju usluge posredovanja kod iznajmljivanja kuća i stanova.Adrese s kontaktima možete pronaći u registru djelatnosti te lokalnim telefonskim imenicima.

VAŽNA NAPOMENA! Ako se koristite uslugama agencije za posredovanje nekretnina, trošak naknade za iznajmljivanje koji plaćate agenciji može iznositi najviše dvije mjesečne najamnine uključujući porez na dodanu vrijednost. U slučaju kupoprodaje nekretnine posrednička provizija u pravilu iznosi tri do šest posto od kupoprodajne cijene uključujućiporez na dodanu vrijednost.

Traženje smještaja putem interneta

Iznajmljivanje stanova, odnosno kuća možete pretraživati također i na internetu.Većina novina objavljuje oglase iz tiskanog izdanja također i na svojim internetskim stranicama.Osim toga, postoje internetske stranice koje su se specijalizirale za posredovanje u iznajmljivanju stanova ikuća.

Informacije možete dobiti direktno:

■ Gradska, općinska, okružna uprava:Ured za stambena pitanja

■ Dnevne novine

■ Oglasnik

■ Agencija za iznajmljivanje nekretnina (u slučaju realizacije posredovanja,nastaje obveza plaćanja provizije)

Putem interneta:

■Internetske stranice dnevnih novina

■ Stranice za oglašavanje nekretnina na internetu

Koji su koraci potrebni nakon preseljenja?

To je prije svega prijava novog prebivališta.Čim ste pronašli odgovarajući stan i dobili novu adresu, dužni ste o tomeobavijestiti nadležni ured za prijavu prebivališta.

VAŽNA NAPOMENA!U slučaju da ste prekasno prijavili promjenu prebivališta, možda ćete morati platiti novčanu kaznu. Osim toga, zakašnjela prijava promjene prebivališta može se u određenim okolnostima negativno odraziti na vaš status boravka. Neke nadležne uprave propisuju rok od tjedan dana za prijavu.Nakon što ste se preselili, trebali biste poštanskom uredu dati nalog za prosljeđivanje pismena.Vaša pisma i paketi u tom će se slučaju kroz određeno vremensko razdoblje prosljeđivati na vašu novu adresu, a za takvu se uslugu naplaćuje naknada.Vrijeme u kojem se provodi nalog za prosljeđivanje pismena trebali biste također iskoristiti za obavještavanje banke, osiguravajućeg društva, službenih ureda i ostalih osoba o vašem preseljenju.

Odjava i prijava telefonskog broja

Ako imate fiksnu telefonsku mrežu, trebate voditi računa o pravovremenoj odjavi, odnosno prijavi telefonskog broja prijepreseljenja.

Potpora države – Socijalni stanovi

Većina gradova i općina raspolažeosobito povoljnim stanovima, takozvanim socijalnim stanovima.To su stanovi koje financira država.Kako biste mogli unajmiti takav stan, potrebna vam je službena potvrda o pravu korištenja socijalnih stanova.Ako je iznos vašeg dohotka niži od granicekoja je utvrđena u ovu svrhu, imate pravo gradskoj ili općinskoj upravi podnijeti zahtjev za izdavanje potvrde o pravu korištenja socijalnih stanova.

VAŽNA NAPOMENA!Službena potvrda o pravu korištenja socijalnih stanova vrijedi samo za određeni rok.Stoga se na vrijeme morate pobrinuti za produljenje potvrde!

Subvencija za stanarinu

Kao najmoprimac možete uz određene uvjete ostvariti pravo na korištenje subvencije za stanarinu.Ostvarujete li uopće pravo na ovaj dodatak za najamninu i u kojoj visini, ovisi o broju uključenih članova kućanstva, visini vaših ukupnih primanja te o iznosu najma.

SAVJET- Pomoću kalkulatora subvencije možete provjeriti ostvarujete li pravo na subvenciju za stanarinu i u kojoj visini. Ukupno sedam saveznih pokrajina nudi korištenje takvog kalkulatorana internetskoj stranici www.wohngeldrechner.nrw.de.Vlasnici stanova ili kuća u kojima sami stanuju također mogu dobiti subvenciju od države, takozvani dodatak za vlasnike nekretnina.Dodatak za vlasnike nekretnina ovisi o broju uključenih članova kućanstva, visini mjesečnih primanja kao i o pripadajućim troškovima stanovanja.Dodatne informacije i potrebne obrascemožete dobiti od Ureda za subvencioniranje stanarine vaše gradske ili općinske uprave.

Izvor: Savezni ured za migraciju i izbjeglice 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime