Muzej na otvorenom Molfsee nalazi se u najsjevernijoj njemačkoj pokrajini u Schleswig-Holstein. Na 40 hektara može se vidjeti 60 povijesnih zgrada od 16. do 20. stoljeća, koje su demontirane na drugim mjestima u Schleswig-Holsteinu i danskoj pograničnoj regiji te obnovljene u Molfseeu. Uz to, postoje brojna događanja u sezoni od proljeća do jeseni – od posebnih izložbi, velikih tržnica, do kazališnih predstava, koncerata i predavanja – koja muzej čine popularnom destinacijom.

Seoske kuće, vikendice, staje i radionice seoskih rukotvorina opremljene su namještajem, kućanskim predmetima i alatima. Tu su i tri vjetrenjače i vodeni mlin, povijesna ljekarna, mljekara s pogonom na parni stroj, dvije siromašne kuće i kapija plemićkog imanja. Poljoprivredni otvoreni prostori i stočarstvo nadopunjuju izložbu u ovom jedinstvenom muzeju na otvorenom. Još jedna posebnost je povijesni sajam koji se može koristiti besplatno.

Muzej je otvoren 1965. Od 1961., povjesničar umjetnosti Alfred Kamphausen vodio je izgradnju muzeja. Njegov je direktor ostao do 1978. godine. Njegov nasljednik bio je Carl Ingwer Johannsen, koji je muzejom upravljao do 2000. i od 2009. do 2012. godine.

Od 1. siječnja 2013. muzej pripada Zakladi državnih muzeja Schleswig-Holstein u dvorcu Gottorf, ali nastavit će samostalno postojati. Dopunjena je zbirkom muzeja folklora Schleswig. Od tada je službeni naziv Muzej na otvorenom Molfsee – Državni muzej za folklor.  2017. započela je izgradnja nove ulazno-izložbene zgrade u kojoj se od ove godine 2020. godine mogu pogledati eksponati iz muzeja na Schleswig Hesterbergu, koji je bio zatvoren 2014.

Najstarija kuća je župni dvor sv. Jürgena iz Gruba, koji je, prema natpisu na nadvratniku, namješten 1569. godine kao stan lokalnog pastora Jeremiasa Strickera. Njegov nasljednik bio je njegov brat Johannes Stricker. To je najstarija datirana seoska kuća iz Schleswig-Holsteina.

Povijesne građevine, koje su rastavljene na izvornom položaju i obnovljene na otvorenom, grupirane su prema podrijetlu. Gradeći ansambli iz Sjeverne Frizije i Eiderstedta, Dithmarschena i Elbmarschena, ribarstva i Stapelholma, Holsteina i protesta, Fehmarn i Lauenburg odnose se na regionalno različite oblike arhitekture, životne kulture, poljoprivrede i ruralne trgovine.

Te su kulturno-povijesne razlike, od kojih su neke vrlo izražene, posebnost Schleswig-Holsteina. Oni su zbog posebnog smještaja zemlje između Srednje Europe i Skandinavije s jedne strane, te između Sjevernog i Baltičkog mora s druge strane. U muzeju na otvorenom mogu se otkriti različiti utjecaji iz različitih susjednih europskih regija.

U nekim su zgradama prikazane stalne izložbe na posebne teme. Na primjer, kuća u Hallig Langenessu govori o jedinstvenom “životu uz vodu”. O integraciji izbjeglica u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata govori se u siromašnoj kući.

Omiljeno mjesto školskih ekskurzija i obitelji koje rado dolaze s djecom. Svakako preporučujemo.

Autor/foto Darija Jakičić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime