Još uvijek niste posjetili Dresden? Šteta, naime svi koji su to već učinili ostali su doslovno bez daha, vidjevši kulturne i povijesne znamenitosti i šarm kojim odiše ovaj prekrasni barokni grad. Ako ste znatiželjni, volite istraživati ponudit ćemo vam korisne informacije.

O Dresdenu

Njemački grad Dresden, nalazi na obalama rijeke Elbe, pokrajina Saksonija. Karakteriziraju ga zelene površine i mnoštvo šuma, vrtova i parkova. To je jedno od najznačajnijih kulturnih središta zemlje jedan od njegovih najvećih gradova, koji se često naziva “Firenca na Elbi “. Dresden je grad nevjerojatne ljepote, barokni biser, europski umjetnički centar, u samo dva dana uništen, gotovo do temelja tijekom bombardiranja u Drugom svjetskom ratu. Obnova Dresdena trajala je više od 40 godina. Čak i sada ovdje možete pronaći ožiljke koje je ostavio Drugi svjetski rat. U Dresdenu danas živi gotovo pola milijuna ljudi. Područje se prostire na 328 km2 i odmah iza Berlina, Hamburga  i Kölna jedan od najvećih njemačkih gradova.

Glavna trgovačka ulica u Dresdenu je Prager Straße, koja počinje od glavnog željezničkog kolodvora, proteže se do Wiener Straße i završava na starom trgu. Mnoge trgovine, kafići i restorani nalaze se u povijesnoj jezgri jezgra grada. Općenito, stari grad Dresden nudi ogromne mogućnosti za kupovinu i zabavu. U ovom području postoji nekoliko velikih trgovačkih centara. Među njima stoji istaknuti Altmarkt-Galerie u Webergasse, Karstadt i Centrum-Galerie.

Grad čije ime datira od kraja 12.stoljeća, turistima nudi prekrasnu arhitekturu znamenitosti, brojne muzeje i umjetnička blaga, prekrasne urbane i prirodne krajolike, šetnje uz Elbu i uz njih brojnim parkovima. Stari grad Dresdenu nalazi se na lijevoj obali rijeke. Njegov stil odlikuje se prekrasnom arhitekturom 17-19 stoljeća u baroknom i renesansnom ruhu.

Unatoč uništenju tijekom Drugog svjetskog rata povijesna jezgra grada pažljivo je obnovljena i sačuvana.

Znamenitosti koje svakako trebate posjetiti

Frauenkirche

Jedan je od najznačajnijih projekata rekonstrukcije koji su se ikad dogodili u Njemačkoj, ako ne i svijetu. Izvršen 1743. godine, spektakularni barokni izvornik smatra se jednom od najljepših crkava u Europi. Nakon uništenja tijekom savezničkog bombardiranja 1945. godine, ruševine stare građevine bile su katalogizirane i pohranjene za uporabu u njegovoj rekonstrukciji. Velika unutrašnjost je jednostavno spektakularna i svakako za preporučiti.

Zwinger

Veličanstvena palača iz 18. stoljeća u središtu grada pored Elbe – jedan je od najljepših primjera barokne arhitekture u Njemačkoj. Na njezinoj južnoj strani nalazi se veličanstvena 32-zupčasta Long Gallery, a uz njega na istok i zapad nalaze se četiri simetrično uređena paviljona, Wallpavillon i Nymphenbad (Bath of the Ninfe) sa svojim prelijepim fontanama i mitološkim likovima. Osim njegove impresivne arhitekture, Zwinger posjeduje i više državnih umjetničkih zbirki. To uključuje bogatu kolekciju porculana, znanstvene instrumente, i galeriju slika starih majstora, brojne eksponate slikarstva od 15. do 18. stoljeća, među kojima su talijanska renesansna i barokna remek-djela Raphaela, Tiziana, Correggio i Tintoretta. Zbirka nizozemskih i flamanskih slika uključuje djela Rembrandta, Rubensa, Van Dycka i Vermeera.

Kraljevska palača – jedna od najljepših građevina u Dresdenu, sagrađena u 15. stoljeću kao rezidencija saksonskih knezova i kraljeva. Prva povijesna građevina oštećena je tijekom požara 1701. godine godine nakon čega je obnovljena. Palača je sadržavala više 500 soba. Nakon restauracije postala je muzej.Uz palaču se nalazi 101-metarska slika “Procesija” prinčevi “, obloženi porculanom i prikazuju knezove Saksonske Zanimljivo je kako je više od 24.000 porculanskih dijelova korišteno je za obradu slike.

Katedrala – najveća vjerska građevina u Saksoniji i jedna od najnovijih baroknih zgrada u povijesnom središtu Dresdena. Ova protestantska crkva izgrađena je sredinom 18 st. U kripti je pokopano 49 saksonskih knezova.

Stara tržnica ili Altmarkt srce je povijesnog središta Dresden gotovo od osnutka grada. Ovo arhitektonski pravokutno područje središte je gradskih događanja.

Kreuzkirche je jedna od najstarijih crkava u Dresdenu, čija je povijest ima 7 stoljeća. Ako se popnete na toranj, možete uživati prekrasan pogled na dolinu Elbe i stari grad.

Svakako posjetite i  Grünes Gewölbe” čiji neprocjenjivi eksponati uključuju bjelokosne predmete, božanstveno lijep zeleni dijamant koji je smješten u samostalnu prostoriju te veličanstveni prikaz kraljevskog dvora u Delhiju koji je optočen zlatom i dragim kamenjem a građen je punih 18 godina od strane najboljih zlatara.

Možda niste znali?

Dresden je rodni grad Stollen kruha, tradicionalnog božićnog kruha koji sadrži sušeno ili kandirano voće i kojeg morate kušati u Kreutzkamm cafeu na Altmarktu.

Tijekom prosinca Dresden se pretvara u glavni božićni grad Njemačke, a zanimljivo je da je Striezelmarkt jedan od najstariji božićnih sajmova na svijetu. Uz miris cimeta, kuhanog vina rijetko tko će odoljeti kušati svjetski poznate kolače Striezel koji će vas zasigurno oduševiti ako Dresden posjetite u vrijeme Adventa.

Home - Weihnachten in Dresden

U samom gradu što god obiđete i vidite iznimno je lijepo, vrijedno i svaki dio grada odiše posebnošću i iznimnim šarmom.

Možda Dresden nećete posjetiti ove godine, ali iduće tko zna? U svakom slučaju dobro je znati i pogledati fotogaleriju.

Autor/Fotogalerija:Darija Jakičić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime