Sjeverni njemački grad Lübeck 60 km sjeverno od Hamburga nudi razne razloge za posjet. Smješten u pokrajini Schleswig-Holstein danas broji oko 217 tisuća stanovnika. Ne samo da je to jedan od najromantičnijih gradova u Njemačkoj i najbolje mjesto za upoznavanje Hanseatske lige, nego nudi i prekrasnu srednjovjekovnu arhitekturu, bogatu kulturu i ukusne marcipanske poslastice. 

Lübeck je najveća njemačka luka na Baltičkom moru. Nekoliko stoljeća bio je glavni grad Hanzeatske lige (“kraljica Hanze”). Rodno je mjesto njemačkog kancelara Willyja Brandta.

Stara gradska jezgra Lübecka izgleda kao otok. Okružena je vodom. Prođete li kroz impozantna, crvena gradska vrata «Holstentor», u trenutku ćete se naći u kasnom srednjem vijeku. Ulice i uličice staroga grada popločani su prirodno zaobljenim kamenom, a dobro očuvane zabatne kuće sazidane su crvenom i ukrašene prepečenom opekom. Posvuda se granaju prolazi i dvorišni prostori, čije otkrivanje samo po sebi već predstavlja doživljaj. Lübeck, koji je izgrađen u drugoj polovici 13. stoljeća, danas je jedan od najbolje očuvanih povijesnih gradova u Njemačkoj. Godine 1987. ovaj grad je uvršten u UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Gotička struktura crvene cigle iz 15. stoljeća, Holstentor, je ikona Lübecka. Ova vrata, s jedinstvenom arhitekturom cilindričnih tornjeva i ulazom u lukama, ostatak su drevnih utvrda i označava bivši centar Hanseatskog grada Lübecka.

Holstentor

Također je vrijedno posjetiti još drevni dvorac koji čuva bivši sjeverni ulaz grada, iako ga često zasjenjuje poznatiji Holstentor. Još jedan zapanjujući orijentir grada je 13. stoljeća Heiligen-Geist-Hospital, koja je bila jedna od prvih društvenih institucija na svijetu. Izvorno izgrađen kao bolnica za siromašne, služio je kao odlazak u mirovinu tijekom Reformacije. Danas je otvoren za javne ture i domaćini popularnog tržišta umjetnosti i zanata tijekom božićne sezone.

Posjetitelje Lübecka privlači niz prekrasnih crkava. Ovaj grad nazivaju „Stadt der 7 Türme“ ili grad sa sedam tornjeva.  Glavna crkva grada je UNESCO-v popisna katedrala Gothic Lutheran Lübeck iz 12. stoljeća, s dvostrukim tornjevima koji se nadvisuju Stari grad.

marzipan

Značajna crkva u gradu je 13. stoljeća gotička crkva sv. Marije, sa sedam kula koje označavaju ligu grada Lubecka. Prozori od vitraja prikazuju neobičnu umjetnost. U crkvi se nalazi kip Vlaha, za kojeg se vjeruje da je nesvjesno pomogao u izgradnji crkve. Ne propustite slomljena zvona koja se nalaze u hrpi na crkvenom podu, koji su ostavljeni kao spomen na uništavanje uzrokovano savezničkim bombaškim napadima tijekom Drugog svjetskog rata.

Crkva sv. Marije

Ostale vrijedne crkve u gradu uključuju 12. stoljeće Petrichurch, 14. stoljeća crvena opeka gotička crkva Sankt Jakobi, i najmanju crkvu u gradu – Sveti Aegidien Kirche.

Marcipan se mora kušati

Lübeck ima poznatu marzipansku industriju koja datira stotinama godina. 212-godišnji Café Niederegger poslužuje 100% čisti marzipan (bez aditiva) i mnoštvo ukusnih marcipanskih namirnica, uključujući kolače, kolače, napitke, likere i čokolade. Isprobajte njihovu najpoznatiju poslasticu, kolač od oraha. Također je savršeno mjesto za uzimanje autentičnih suvenira za hranu za svoje najmilije kod kuće. Glavni kafić nalazi se u samom središtu grada, a u gradu ima i nekoliko poslovnica.

Niederegger Lübeck Stammhaus Breite StrasseCafé Niederegger

Iako bez vlastitih vinograda, Lübeck ima čak i svoje crno vino. Naime, grožđe loze «Lübeck Rotspon» uvozi se iz francuskog područja oko Bordeauxa. Mlado se vino u Lübecku sprema u drvene bačve, gdje u okruženju sjeverne klime dozrijeva do posebnog okusa. Najbolje se to može provjeriti u jednom od mnogobrojnih starih gradskih podruma.

Grad književnika

Ljubitelji književnosti uživat će u  Buddenbrook House smještenu u elegantnoj baroknoj zgradi koja je sama po sebi arhitektonski orijentir. U ovom muzeju posjetitelji mogu saznati više o poznatom romanu The Buddenbrooks Nobelovog laureata Thomasa Mann i otkriti više o živahnom životu obitelji Mann. Ova je zgrada također bila postavka za filmsku prilagodbu knjige.

Günter Grass-House je još jedna fantastična književnost i likovna muzej posvećen Nobelovu laureatu Günteru Grassu, nadarenom književniku, slikaru, kiparu i grafičaru. Muzej prikazuje oko 1300 komada svog djela.

Samo 20 km (12, 4 milja) od središta Lübecka možete osjetiti pijesak ispod prstiju i morski zrak. Timmendorfer Strand proteže se na 7 km  s prekrasnim pogledima i izvrsnom ponudom sportova na vodi. Samo 30-ak minuta vožnje od Lübecka još je jedna fantastična plaža zvan Travemünde.

Advent u svjetskoj kulturnoj baštini

U predbožićno vrijeme, u gradu vlada posebno neobično raspoloženje. U podnožju gradske i središnje crkve Sv. Marije, treće po veličini crkve u Njemačkoj, na obilazak od 26. studenog 2007. pozivaju brojni božićni sajmovi. Posebna su atrakcija sajmovi obrtne umjetnosti u bolnici Sv. Duh te u crkvi Sv. Petra (od 30. odnosno 28. studenog).

 Autor i foto/ Darija Jakičić

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime